NA TURNIRJU REGIJ V KRANJU DOLENJSKA ZASEDLA 3. MESTO

Na tradicionalnem turnirju regij starejših dečkov in deklic se je šest ekip dečkov in prav toliko ekip deklic pomerilo v ponedeljek, 15. 2. 2016, in v torek, 16. 2. 2016, v Športni dvorani Planina v Kranju.
V reprezentanci sta poleg Vladimira Ivanova in Gala Rajšela iz Kočevja, Uroša Štefaniča, Lovra Jarkoviča in Tima Strajnarja iz Kostanjevice na Krki ter Štefana Travnika, Toneta Travnika, Mohorja Travnika, Tima Legana, Tomaža Rojca, Blaža Hrovata in Jureta Legana iz prestižne ter ugledne odbojkarske šole iz Žužemberka sodelovala tudi odbojkarja Krke, Valentin Galeša in Aljaž Ogulin.
Na vseh treh pripravljalnih treningih se je presenetljivo dobro v vlogi organizatorja igre znašel Aljaž Ogulin tako, da sta mu selektorja Andrej Prah in David Obrstar zaupala mesto v prvi postavi Dolenjske.
Prvi dan so odbojkarji Dolenjske kljub zavzeti in borbeni igri izgubili z razigranimi vrstniki iz Koroško – Celjske regije (Šempeter, Fužinar Metal Ravne, Vuzenica, Braslovče), ki so bolje servirali in sprejemali začetne udarce.
Dolenjci so si pot v polfinale utrli z zelo dobro igro proti Primorski regiji (Salonit, GO Volley), ko je vidno vlogo odigral prav Aljaž Ogulin, ki je zelo dobro izkoristil zelo dober sprejem kapetana Tomaža Rojca, libera Tima Strajnarja in sprejemalca Toneta Travnika ter tako v prvem nizu odlično zaposlil v napadu oba blokerja – Tima Legana in Štefana Travnika ter v napadu nezaustavljivega korektorja Uroša Štefaniča. V drugem nizu pa je namenil več uspešnih podaj obema sprejemalcema, od katerih se je v drugi polovici niza v napadu in pri skok servisih odlično razigral kapetan Tomaž Rojc.
V okviru taktičnih priprav na polfinalno tekmo s prvimi favoriti – Štajersko-Prekmurska regija (Maribor, Hoče, Panvita Pomgrad, Fram), je trener Andrej Prah zvečer opravil sestanek z vsemi igralci, kjer je predvsem poudaril nekaj osnovnih značilnosti igre nasprotnikov terpopolno neučinkovitost vseh blokerjev Dolenjske, saj so v prvih dveh tekmah Dolenjci dosegli nič točk v bloku. Sestanek se je končal po predavanju o načinih uspešnega blokiranja in smiselnosti bloka za pravilno postavitev ostalih igralcev v obrambi.
Med polfinalno tekmo je prva postava Dolenjske – Aljaž, Timi, Tomaž, Toni, Štef, Tim in Uroš poizkušala upoštevati vse, kar je bilo povedano na sestanku. Zelo uspešni so bili v obrambnih nalogah, dosegli so tudi prve tri direktne bloke, toda ogromno preglavic so imeli Dolenjci z izrednimi servisi Jara Vezjaka, Urbana Hafnerja, Tilna Založnika in Roka Možiča ter s tem posledično z organizacijo napadov, z odličnimi bloki (6 direktnih blokov) , odličnimi podajami organizatorja igre Urbana Hafnerja ter tudi z večjim številom neizsiljenih napak. Rezultat v obeh nizih je bil temu razmerju primeren – 19 : 25, 16 : 25 v korist Štajerske-Pomurske regije.
V tekmi za tretje mesto so Dolenjci prav zaradi izredno slabega sprejemanja začetnih udarcev vrstikov iz Ljubljanske regije z okolico (Kamnik, Brezovica, ACH Črnuče) dokaj gladko izgubili prvi niz z 20 : 25. Nastop sprejemalca Toneta Travnika je ves čas prvega niza visel v zraku, saj je Tone na ogrevanju dobil močan udarec žoge v nos tako, da je večino prvega niza igral z vatama v nosu zaradi krvavitve. Večjo razliko je preprečil kapetan Tomaž Rojc, ki je ob koncu s skok servisi nanizal štiri točke ter tako ostalim soigralcem dal signal za popoln napad v drugem nizu. To se je tudi zgodilo. Že na začetku drugega niza so ob odličnih servisih Aljaža Ogulina, ki ga ni zmedel boleč palec ob blokiranju nasprotnikovega napadalca že v prvi akciji, Dolenjci povedli za štiri točke ter v nadaljevanju prednost obdržali na račun odlične igre v obrambi, bloku (!!!) in napadih prek razigranega Uroša Štefaniča iz vseh pozicij. Rezervni igralci Dolenjske so se prebudili in pričeli bodriti prvo postavi, kateri je priskočil na pomoč, sicer odličnemu liberu Timu Strajnarjuše, drugi libero, Mohor Travnik, ki je bil zelo uspešen pri branjenju diagonalnih udarcev in predvsem sprejemanju skok servisov. Rezultat boljše igre je bilo izenačenje v nizih – 25 : 19 za Dolenjsko.
V odločilnem nizu je Dolenjska prav prek Štefaniča povedla na začetku niza za dve točki in prednost ob odlični obrambi in boljšem sprejemanju obdržala do menjave polj – 8 : 6.
Na strani, kjer so Dolenjci prvi niz izgubili, niso bili na začetku prav uspešni – igralci Ljubljanske regije so po treh uspešno izvedenih akcijah servisa, bloka in napada uspeli izničiti prednost Dolenjske na 11. točki, kar je prisililo trenerja Andreja Prah, da zahteva prvi odmor. Po kratkih in jasnih navodilih so Dolenjci zaigrali zelo zbrano, uspešno sprejeli prvi servis ter takoj zaključili prek Štefaniča iz cone 2 – 12 : 11. Nato je po prvem zelo uspešno izvedenem servisu Štefaniča Uroša Dolenjska z enajstim direktnim ekipnim blokom blokerja Tima Legana povedla s 13 : 11. Po menjavi igralca na strani Ljubljanske regije se Uroš Štefanič prav nič ni zmedel – ponovno je serviral odlično ter tako posledično omogočil Dolenjcem, da lažje izvedejo kontranapad, ki ga je zaključil prav on iz druge linije – 14 : 11. Na povsem identični način – dober servis, odlična postavitev obrambnih igralcev Dolenjske ter s tem lepo izveden kontra napad ponovno prek korektorja Uroša, je Uroš z močnim napadom mimo dvojnega bloka nasprotnikov dosegel že svojo 17. točko na tekmi (57% napad !) in tako popeljal ekipo Dolenjske na oder za zmagovalce – 3. mesto.
Prvo mesto na turnirju je pripadlo Štajersko prekmurski regiji, ki je v finalu premagala Koroško Celjsko regijo z 2 : 0.
Več o samem tekmovanju lahko najdete v prispevku na spletni strani odbojkarske zveze ter na spletni strani OK Triglav, kjer je polegprispevka tudi foto galerija.
Avtor: Andrej Prah

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja